Vi kjøper dyrere julegaver på storby-shopping

Har du familie eller venner som har lagt juleshopping til en storby i år? Da er sannsynligheten stor for at du får ekstra dyre julegaver.

4 av 10 nordmenn reiser nemlig jevnlig på juleshopping i storbyer. Av disse sier hele 40 prosent at de bruker mer penger på julegaver enn de ellers ville ha gjort. Det er hele 13 prosentpoeng flere enn i fjor, viser en landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Gule Sider.

– Det er en stor andel nordmenn som tar julegavehandel i en europeisk eller norsk storby, og det er særlig London, København og Oslo som er mest populære. Vi reiser ikke nødvendigvis fordi det er billigere å handle i storbyene, men fordi man da kan kombinere julegavehandel med ferie og fordi det er større utvalg, sier Renate Morken, kommunikasjonssjef i Eniro.

Storbytur for å juleshopping

I følge undersøkelsen sier nordmenn nemlig at de viktigste grunnene til at de drar på storbytur for å juleshopping er at de kan kombinere det med ferie (39 %), det er større utvalg (28 %) og de kan handle produkter de ikke får tak i hjemme (18 %). Kun 8 prosent drar på storbytur for å gjøre juleshopping fordi det er billigere produkter.

– Med dagens teknologi kan man enkelt «vindushoppe» i butikkene før avreise og planlegge handlingen. Det gjør at man kan opparbeide seg kunnskap om utvalget før avreise, men gjør også julehandlingen mer effektiv slik at man også får tilstrekkelig ferie, og ikke bare løper fra butikk til butikk på leting etter julegaver, sier Morken.

For de yngste (18-34 år) er det større utvalg (34 prosent) som er viktigste årsak til at man tar julehandelen i en europeisk eller norsk storby, mens det for de aller eldste (55 år og over) er muligheten for å kombinere julegaveinnkjøp med ferie (51 år prosent) som er viktigst.

Pengene sitter løsest på Vestlandet

Hele 41 prosent oppgir at de bruker mer penger på julegaver når de er på storbytur enn de ellers vil gjort hvis de hadde handlet i nærheten av hjemstedet. 44 prosent sier de bruker det samme, mens bare 16 prosent sier de bruker mindre. Det er særlig vestlendingene som bruker mer penger (51 prosent), mens det er sørlendingene som holder mest igjen på lommeboken også på storbytur (28 prosent bruker mer penger).

– At enkelte produkter kan være billigere utenlands enn i Norge, betyr ikke at vi bruker mindre penger på julegaver. Våre funn tyder på at pengene sitter løsere i lommeboken når vi først har valgt å dra på tur for å handle julegaver. Det er ofte slik at når vi først er på reise, så pleier vi oss å unne litt ekstra. Og i julen kan det virke som man unner familie og venner litt ekstra i form av dyrere eller flere gaver, sier Morken.

*Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 6-10 oktober 2016 gjennomført til sammen 1005 CAWI-intervjuer med personer 18-74 år.