Tar juleshopping i London eller København

4 av 10 nordmenn reiser jevnlig på julehandel i storbyer. London og København er de mest foretrukne storbyene for nordmenns juleshopping, viser tall fra en fersk undersøkelse.

I følge en landsdekkende undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Gule Sider reiser 11 prosent på storbytur hvert år for å gjøre unna julegavehandelen, mens 7 prosent reiser hvert annet år og 16 prosent hvert tredje år. Undersøkelsen avdekker også nordmenns preferert reisemål for julegavehandel.

– I tillegg til London er både Oslo og København foretrukne reisemål for juleshopping. Selv om London i mange tilfeller defineres som den beste byen for shopping så liker mange av oss også å shoppe julegavene mer lokalt, sier Renate Morken, kommunikasjonssjef i Eniro/Gule Sider. – Det er imidlertid interessant at kun 2 prosent foretrekker Stockholm, til tross for at det både er en flott shoppingby og det er relativt enkelt å komme seg dit med fly.

Trøndere og nordlendinger foretrekker Oslo, østlendinger vil til København

London viser seg å være storfavoritt for de som er bosatt i Oslo og Akershus og på Vestlandet. Her velger 34 prosent den britiske hovedstaden, mens København er foretrukket reisemål på resten av Østlandet. I Trøndelag og Nord-Norge er det Oslo som topper som favorittdestinasjon for julegaveshopping.

Et velstandsfenomen?

I Oslo og Akershus reiser 42 prosent på storbytur, mens kun 34 prosent av den øvrige befolkningen på Østlandet pakker kofferten og reiser utenlands. Tallene viser dessuten at nær halvparten av de med over 700 000 i årlig inntekt eller mer (per husstand) reiser på storbyferie, mens bare 39 prosent av de med årslønn på mindre enn 300 000 gjør det samme.

–Her er det mye som kan tyde på at juleshopping i storbyer utenfor Norge kan kobles mot inntekt. Majoriteten av de som reiser velger dessuten dyre reisemål som London. Å dra på storbytur for å juleshoppe virker å være et velstandsfenomen, sier Morken.

De single reiser til London

Funnene viser også at de som ikke har stiftet familie foretrekker London (33 prosent) mens unge familier foretrekker København (34 prosent). Interessen for London topper seg igjen hos de voksne familiene.

–Det er naturlig å trekke frem reisevei og reisealternativer som årsak til at unge og nyetablerte familier velger København fremfor London. Det er nok enklere å ta med seg småbarn på en ferje fremfor et fly. Samtidig er hippe og trendy København et attraktivt reisemål for denne målgruppen. London er dyrt – og passer ofte bedre for unge og uavhengige og den eldre målgruppen med voksne barn og god økonomi, påpeker Morken.

Oppdag nærheten av der du er

Er du på juleshopping i Oslo finner du tips til oppdagelser i nærheten i Gule Sider-appen. I tillegg til tips om restauranter og shopping finner du informasjon om blant annet kunst og underholdning, sport og aktiviteter, og Wikipedia-artikler om ting i nærheten av der du er. Den samme funksjonen finner du i Krak-appen, som er Gule Siders “søster-app” i København.

Hit drar nordmenn på juleshopping:
London (26%)
Oslo (20%)
København(16%)
Berlin(4%)
Stockholm(2%)
New York (1%)
Paris (0 %)