, ,

Disse reglene styrer plasseringen din på Google

Det er en ting du kan være sikker på, og det er at Google årlig gjør flere endringer i algoritmene, dvs. reglene som styrer hvilke ting som er synlige når noen gjør et søk. Alt for å kunne levere et så relevant søkeresultat som mulig.
Men det du også kan være sikker på ,er at det ikke alltid kommuniseres til omverdenen hva disse endringene faktisk vil være for noe.

Så hvordan holder du styr på hvilke endringer Google gjør? Det er rett og slett opp til alle søkemotorspesialister i verden å notere seg at endringene finner sted, teste seg frem og derved lære mer om endringene.

Men når det er sagt: Google kan noen ganger antyde om store endringer, og hva disse endringene vil belønne i fremtiden. Eller for den saks skyld: hva som mister mening.


Les mer: Amazon, trusselen som ble en flopp.


Så hva kan vi forvente i 2021?

Som vi nevnte tidligere, har pandemien akselerert utviklingen av e-handel, og mange nye aktører har dukket opp på markedet. Dette skaper mer konkurranse, en slags digital trafikkork. Stadig flere konkurrerer om topplasseringene når det gjelder nøkkelord og søk.

Søk blir også en stadig bredere definisjon, og for å garantere topp rangeringer på nettet, må vi i dag se utover de klassiske søkeresultatene. Stemme, bilde og video er nå en viktig del av søket. Og hvis du vil sitte i førersetet, er det viktig at SEO-strategien din for 2021 også involverer disse delene.

Imidlertid er det grunnleggende det samme. Google ønsker å levere gode svar på brukernes spørsmål. Men som sagt, og jeg gjentar det igjen, så endres eller oppdateres reglene mer eller mindre konstant.

Noe som fører oss til kanskje den største nyheten i år. Og det er at Google nå vil øke betydningen av såkalte Core Web Vitals.

Måler oppfattet hastighet

Brukere elsker raske nettsteder, de konverterer bedre og blir også lenket til oftere.

Med Core Web Vitals, har Google skapt en mer innovativ måte å måle brukerens opplevde hastighet på.

Hastighet har i en god stund vært en rankingfaktor hos Google, men med denne endringen vil fokuset være enda mer på nettopp det. Det vil ikke nødvendigvis være den avgjørende faktoren som hjelper eller ødelegger for nettstedet ditt. Men det vil få en større mening.

Core Web Vitals handler egentlig om tre ting:

  • Largest Contentful Paint, som er hvor fort det tar før det største innholdet på siden lastes inn.
  • Vi har også First Input Delay, og det er den forsinkelsen mellom når du klikker på noe som en lenke/knapp, og tiden det tar for nettleseren å svare.
  • Og til slutt har vi Cumulative Layout Shift, og det handler om hvordan ting kan flyttes rundt på en side mens den lastes inn. Enkelt forklart, du tror siden er fullastet og skal klikke på en lenke, så hopper siden litt ned fordi et bilde ikke var lastet inn og du ender opp med å klikke helt feil.

Og ja, disse tingene kan være ganske avanserte. Men et generelt tips er at hvis du har en god og moderne nettside, f.eks. fra Gule Sider, så vil Core Web Vitals i utgangspunktet påvirke deg mindre enn om har et gammelt nettsted. Nettsidene vi leverer har selvfølgelig dette på plass.

Uansett er det viktig å ta dette med deg når de nye reglene blir utgitt frem mot sommeren.