Samler du inn data om kundene dine?
Det kan virke åpenbart at en bedrift skal ha kontroll over kundebasen og målgruppen sin, men det er ikke alltid slik. I denne artikkelen vil vi fortelle deg mer om hvorfor det er viktig at du definerer din tiltenkte målgruppe.
Å ikke ha et klart bilde av din målgruppe eller kundekrets, kommer til å påvirke salget ditt.
Delvis blir annonseringen du gjør dårligere:
- Hvem skal du snakke til, og om hva?
- Hvor bor vedkommende?
- Hva interesserer kunden?
- Hva er kundens kunnskapsnivå?
- Er det flere ulike typiske kunder?
Din hjemmeside blir også dårligere hvis du ikke har kontroll på målgruppen:
- Hvordan burde hjemmesiden se ut?
- Hva burde hjemmesiden inneholde for å tiltrekke nettopp din kundegruppe?
- Er informasjonen din for avansert?
- Er kundene interessert i noe innhold, eller vil de bare bestille raskest og enklest mulig?
- Ser de på deg som en ekspert, og kommer til din bedrift for hjelp og råd?
- Hvem skal du søkemotoroptimalisere siden for?
Tenkt målgruppe
Skap en målgruppe og definer din typiske kunde. Skap en strategi, eller skisser en erketype på et papir. F.eks “Johanne, 37 år, liker å ordne hjemme, bor ofte i villa/rekkehus. Tenger ofte inspirasjon, råd og tips. Har god økonomi”, og så videre.
Kanskje har du også en typisk målgruppe som du burde nå ut til, men som du tidligere ikke har sett på som din målgruppe. Hva gjør man da? Du driver en butikk som selger løpeutstyr, men 90% av kundene dine er menn. Hvorfor er det slik at kvinner ikke handler hos deg, og hvordan ser den målgruppen ut? Hva kan du gjøre for å nå disse også?
Data om målgruppen din er gull verdt
Det finnes også en mulighet til å definere din kundebase gjennom og å faktisk be om deres data. Data i dette tilfellet kan være ganske enkle ting som f. eks kundens navn og e-postadresse. Hvilken informasjon som er viktig for deg, kommer an på hva du selger. Kanskje er du interessert i alder, yrke, kjønn, eller hva de oftest handler? Data kan man samle inn med ulike metoder, for eksempel via Facebook (og Facebook Ads / Facebook Pixel). Du kan enkelt be om den i din daglige kontakt med kunden. Og ja, det kan føles litt ubehagelig og creepy, men det kommer helt an på hvordan du kommuniserer med kunden.
- Kanskje du ber om en like på Facebook for rabatt på neste hårklipp, eller kundens e-postadresse for sending av nyhetsbrev fylt med gode tilbud.
- Kanskje spørr du om kundens fødselsdag, for muligheten til å kunne gi spesielle tilbud eller gaver ved bursdager.
Her er det selvfølgelig viktig å tenke både på kundens integritet, men også GDPR. Til syvende og sist, så er det mange kunder som kunne tenkt seg å dele informasjon så lenge de får noe tilbake for det. Og til slutt, så tipser vi også om å måle trafikk og atferd på din hjemmeside med f.eks Google Analytics, slik at du forstår dine kunder og besøkende bedre.