Google Search Console og Core Web Vitals

Woman and man discuss at work

Google endret nylig sine algoritmer og plutselig ble Core Web Vitals navnet på alles lepper. Men hva betyr det, og hvordan kan du bruke Search Console-verktøyet til å holde oversikt over Core Web Vitals?

Google lanserer årlig flere små og store oppdateringer, som påvirker SEO-arbeidet ditt. Det kan være nye regler, eller at visse algoritmer plutselig får mer eller mindre verdi. Mobiltilpasning, for eksempel, er noe som har blitt mer og mer viktig jo mer trafikk som har flyttet over fra PC til smartphones.
Fra mai i år økte Google også betydningen av såkalte Core Web Vitals (Diagnose av nøkkelverdier for nettet).

Kort sagt, så er Core Web Vitals basert på følgende:

Brukere elsker raske hjemmesider. De konverterer bedre og er også linket til oftere. Med Core Web Vitals har Google laget en mer nyskapende måte å måle hvordan brukere opplever hastigheten på siden. Dette betyr at hjemmesiden blir evaluert basert på hvor fort siden lastes inn, og hvor raskt en bruker kan begynne å bruke den.

Core Web Vitals handler om tre ting:

Den første er hvor lang tid det tar for det største innholdet på siden å lastes inn (Largest Contentful Paint).

Den andre er hvor raskt ting hjemmesiden din reagerer på den besøkendes handlinger, for eksempel forsinkelsen fra at noen klikker på en link og tiden som nettleseren bruker på å reagerere på handlingen (First input delay).

Til slutt ser Core Web Vitals også på hvor fort hjemmesiden din så å si “setter” seg. Enkelt forklart: du klikker på en side, tror den er fullastet og plutselig beveger noen objekter seg. Et bilde som først så ut til å ha funnet sitt hjem på siden, blir plutselig flyttet, og samtidig hopper et skjema ned på siden (Cumulative Layout Shift). Dette er noe som påvirker brukeropplevelsen negativt.

Core Web Vitals ♥ moderne hjemmeside

Jo mer moderne hjemmeside du har, desto mindre er risikoen for at Core Web Vitals faktisk vil påvirke deg. Men det kan være godt å vite at du i Search Console kan gå inn på Core Web Vitals og derved få en oversikt over hvordan hjemmesiden din fungerer på både mobil og desktop (se bildet nedenfor).

Hvis det viser seg at du har en del å fikse, vil du se dette under detaljer (se bilde). For eksempel, hvis det står “problem med CLS”, handler det om Cumulative Layout Shift. Det vil si at innholdet på hjemmesiden rører og beveger på seg. Ved å bruke Search Console, får du dermed muligheten til å identifisere problemsider, som du deretter kan prøve å forbedre.

Så hvordan fikser du for eksempel første first input delay eller cumulative layout shift? I denne artikkelen vil vi ikke gå nærmere inn på det, da løsningen kan være både enkel og komplisert, og den kan være flere grunner til at siden din ikke fungerer optimalt. Hvis du har et problem, kan du se i Search Console og på hjemmesiden din, og prøve å finne ut hva problemet er. Kanskje det er så enkelt at du kan løse det selv? Og hvis det er uklart hva som gikk galt, kan du alltid google! Det finnes mange guider som forklarer trinn for trinn hvordan du skal gjøre.