, , ,

Amazon og de fire tech-gigantene – slik påvirker de din virksomhet på nettet

Da Amazon åpnet dørene i Skandinavia, betydde det at alle de fire tech-gigantene er representert. Så hvem er egentlig de fire tech-gigantene, og hvorfor skal du bry deg om Big Tech?

De største og mest dominerende amerikanske selskapene innen informasjonsteknologi pleier å kalles for tech-gigantene. Deres preg har et globalt overtak på markedet, og er ikke kun begrenset til USAs grenser. Når de har prøvd å etterligne konkurrenternes produkter, så har det ofte resultert i misslykkede forsøk. Eksempel på dette er Googles forsøk på et sosialt medie Google+, eller Amazons mobile fiasko Fire-phone.

Apple og nordmenns favorittmobil

Vi kan begynne med å se på Apple, som er den eldste av de fire. Selskapet ble grunnlagt i 1976 av Steve Jobs, Steve Wozniak og Ronald Wayne. Apple var ikke de første som kom med smarttelefonen, men når iPhone kom på markedet i 2007 revolusjonerte den verdensmarkedet.

Apples popularitet er stor i Norge. Cirka 63% av den norske befolkning har en iPhone.

Den nye og moderne smarttelefonen har endret måten vi jobber med digital markedsføring på i dag. I dag kobler vi oss til internett først og fremst via mobilen. Vi bruker mobilen til å bestille billetter, ringe videosamtaler, spille spill, overføre penger, se film og handle.

Apple er mer enn bare mobiltelefoner og datamaskiner. Apple Pay er en typisk ting som retter seg mot for eksempel små bedrifter, og har gjort livet lettere for mange entreprenører.

Amazon – selskapet som selger alt

Amazon er i dag verdens største e-handelsside. Den ble grunnlagt i 1994 av Jeff Bezos som en online bokhandel. På Amazon kan du kjøpe det meste, og som bedrift kan du selge varene dine direkte på plattformen og få tilgang til et stort marked som ellers ville vært vanskelig for en liten bedrift å nå.

I andre land er det ganske vanlig med denne typen e-handelsmarkeder der flere bedrifter samles. Trenden er ikke utbredt i Skandinavia enda, men vi nordmenn er allerede flinke netthandlere. I følge en undersøkelse oppgir 8 av 10 nordmenn at de noen gang har handlet på nettet.

Akkurat som med Apple er Amazon mer enn bare et stort online kjøpesenter. Amazon står også bak produkter og tjenester som Alexa, høyttaleren du kan snakke til, servertjenesten Amazon Web Services, Amazon Prime som er en “video on demand” tjeneste og nettbrettene fra Kindle. Det sies at Jeff Bezos prøver å skape selskapet som selger alt.

Google – verdens største søkemotor

Google ble grunnlagt 4 år etter Amazon, og er i dag verdens største søkemotor med over 50 millioner søk hver dag bare i Norge. Google har konkurrenter som Bing og Yahoo, men deres andel på markedet er ekstremt liten sammenlignet med Google. Google har selv hevdet at Amazon er deres største konkurrent som søkemotor, selv om Amazon ikke er en søkemotor i ordets rette forstand.
Google er faktisk et datterselskap av det multinasjonale konglomeratet Alphabet Inc. Under konglomeratets gigantiske vinger finner vi produkter og merker som Google Analytics og Google Ads, Youtube og selvkjørende biler.

Facebook- yngst, men elsket av de eldre

Den fjerde og yngste tech-giganten er Facebook, som ble grunnlagt i 2004. Til tross for en viss nedgang blant de yngre brukerne, er det fortsatt 75% som sier at de innimellom bruker Facebook.

Innen Facebooks konsern inngår flere digitale plattformer, deriblant deres annonseringstjeneste Facebook, Instagram og Messenger, WhatsApp og Oculus med mere.

De andre tech-gigantene

Vi bør også inkludere Microsoft til listen over de fire ovennevnte selskapene. Microsoft havner vanligvis i topp 3 av verdens største selskaper når det gjelder markedsverdi. Den største ikke-amerikanske konkurrenten, er det kinesiske IT-konglomeratet Alibaba.